dilluns, 4 d’agost del 2008

memòria: fa 69 anys...

En la matinada del 5 d'agost de 1939, junt a la tàpia del cementeri de l'Almudena de Madrid, a 500 metres de la presó de Las Ventas, van ser afusellades Las Trece Rosas.
Carmen Barrero Aguero (20 anys, modista). Militant del PCE. Després de la guerra va ser la responsable femenina del partit a Madrid. Va ser detinguda el 16 de maig de 1939.
Martina Barroso García (24 anys, modista). A l'acabar la guerra va començar a participar en l'organització de les JSU de Chamartín. Anava a la Ciutat Universitària quan va ser detinguda.
Blanca Brisac Vázquez (29 anys, pianista). La major de les tretze. No tenia cap militància política. Era catòlica i votant de les dretes. Va ser detinguda per relacionar-se amb un músic pertanyent al Partit Comunista.
Pilar Bueno Ibáñez (27 anys, modista). A l'iniciar-se la guerra es va afiliar al PCE i va treballar com a voluntària en les cases-bressol (on s'arreplegava a òrfens i a fills de milicians que anaven al front). Va ser detinguda el 16 de maig de 1939.
Julia Conesa Conesa (19 anys, modista). Es va afiliar a les Juventudes Socialistas Unificadas a finals de 1937. Va ser detinguda al maig de 1939 sent denunciada per un amic del seu company sentimental. La van detindre cosint en sa casa.
Adelina García Casillas (19 anys). Militant de les JSU. Filla d'un guàrdia civil viudo. Li van manar una carta a sa casa afirmant que només volien fer-li un interrogatori rutinari. Es va presentar de manera voluntària, però no va tornar a sa casa. Va ingressar a la presó el 18 de maig de 1939.
Elena Gil Olaya (20 anys). Va ingressar en les Juventudes Socialistas Unificadas en 1937.
Virtudes González García (18 anys, modista). En 1936 es va afiliar a les JSU. Va ser detinguda el 16 de maig de 1939 denunciada per un company seu baix tortura.
Joaquina López Laffite (23 anys). Al setembre de 1936 es va afiliar a les JSU. Va ser denunciada per Severino Rodríguez (número dos en les Joventuts Socialistes). La van detindre el 18 d'abril de 1939 en sa casa, junt amb els seus germans.
Dionisia Manzanero Salas (20 anys, modista). Es va afiliar al Partit Comunista a l'abril de 1938. A l'acabar la guerra va ser l'enllaç entre els dirigents comunistes a Madrid. Va ser detinguda el 16 de maig de 1939.
Victoria Muñoz García (18 anys). Es va afiliar amb 15 anys a les Juventudes Socialistas Unificadas. Va arribar detinguda a Las Ventas el 6 de juny de 1939.
Luisa Rodriguez de la Fuente (18 anys, sastressa). Va entrar en les JSU en 1937 sense ocupar cap càrrec. Li van proposar crear un grup, però no havia convençut a ningú més que al seu cosí quan la van detindre. A l'abril la van traslladar a Las Ventas, sent la primera de Las Trece Rosas a entrar en la presó.
Ana López Gallego (21 anys, modista). Militant de les Juventudes Socialistas Unificadas. El seu nóvio, que era comunista, li va proposar anar-se'n a França, però ella va decidir quedar-se amb els seus tres germans menors. Va ser detinguda el 16 de maig. Ana no va morir en la primera descàrrega i va preguntar "Es que a mi no me matan?".

9 comentaris:

Anònim ha dit...

La pel.licula me posà els pèls de punta. Vos la recomane.

Anònim ha dit...

El meu abuelo va estar un mes rebent pallisses (menjant trossos de pa dur i bevent aigua quan els seus botxins volien donar-se-la)
en els calabossos del seu poble pel fet de no pensar com el dictador.
Va morir d'una pneumònia a les poques setmanes de deixar-lo en llibertat.
El meu pare tenia quatre anys i un germà de set.

No fa molt, un personatge indesitjable al que li vaig contar la història, em va dir que sino hagués mort pel que li feren els franquistes haguera mort d'una altra cosa.
I la veritat és que sí, però no va tindre eixa oportunitat, li la van negar.

Qui oblida el seu passat...

Completament a favor de la llei socialista de la memòria històrica.

Anònim ha dit...

YA VAIS DE VICTIMAS. VAIS A ESTAR TODA LA VIDA LLORANDO? Y QUIEN RECONOCE A LOS DEL OTRO BANDO A LOS QUE DE VERDAD QUERÍAN SALVAR A ESPAÑA? OS HAN LAVADO EL CEREBRO! LA REPÚBLICA ESTABA ACABANDO CON ESPAÑA. Y AÚN SEGUIS CON LA MISMA MONSERGA. A LOS PATRIOTAS ESPAÑOLES LES TUVO QUE RENDIR HOMENAJE LA IGLESIA CATOLICA PORQUE SI TENEMOS QUE ESPERAR ALGO DE ZAPATITOS Y SOCIALISTOS LA LLEVAMOS CLARA. SOCIALISTAS=ROMPER ESPAÑA Y LAS TRADICIONES

Anònim ha dit...

recuerdo cuando cumpli los 18 y no queria votar, mi madre me decia: "la gente q ha muerto para q tengamos este derecho...", ahora soy yo la q ve un crimen no ir a votar, es como si les volvieramos a matar de nuevo. qdp

Anònim ha dit...

Has metido la pata, no son 39 años, sino 69, segun mis cuentas.

Y ya ves ya han aparecido las dos Españas, por favor despues de 70 años y 30 de democracia las heridas tenian que estar cicatrizadas ya. La guerra civil fue una salvajada, una barbarie, una lucha entre hermanos y entre españoles. Todos tenemos historias terroríficas en nuestras familias de nuestros abuelos y bisabuelos. De asesinatos, de ultrajes, de robos, de hambre, de hechos que nunca mas se deben volver a producir.

Como dice Raimon en una canción, TODOS PERDIMOS, los que la ganaron y los que la perdieron. Que se honre a los muertos de los dos bandos, pero sin revanchismos, ni odios.

Anònim ha dit...

Yo no creo Joan que hayan aparecido de nuevo las dos españas, simplemente que las cosas no se cerrarón bien en su momento.
Lo de los dos bandos es relativo, había un bando democrático que fue atacado por un bando que lucho para instaurar una dictadura franquista.
Que te parece la ley de memoria histórica?
Y no, venganza no, pero justicia sí.
Me parece muy bien y doy la enhorabuena a Catarroja Descoberta, por recordar a aquellas trece inocentes.
Una cosa es cierta, TODOS PERDIMOS.
Saludos

Anònim ha dit...

Honrar a los de los dos bandos???
Honrar a los verdugos???
Perdona pero no, de eso ya se encargan algunos allá por el mes de noviembre...
Joan dices que aparecen las dos españas... Aún tenemos complejos, no podemos hablar con normalidad?
Pasó y punto, debemos mirar atrás para no volver a cometer los mismos errores y eso no es remover nada.
Mira Alemania

Anònim ha dit...

Gràcies Joan per avisar-nos de l'error de càlcul que em comés.
Vos demanem disculpes per l'errada.
Ja ho em solucionat.

Ens complau saber que tenim lectors exigents que estan atents a tot el que a a la Descoberta difundim.

Gràcies novament per ajudar-nos a fer possible aquesta realitat que construïm entre tots,Catarroja Descoberta.

Anònim ha dit...

Honrar por supuesto a los muertos de los dos bandos, todos tuvieron sus muertos inocentes. Para los verdugos y genocidas que los hubo, en los dos bandos, por supuesto el mayor desprecio y su condena. Y claro que se puede hablar con normalidad sobre este y cualquier otro tema, lo malo es que como has visto, enseguida aparece el "y tu mas".
Cuando se habla de Lorca, las mujeres de las 13 rosas, Companys o el abuelo asesinado de Zapatero, enseguida aparecen con toda razón Paracuellos, el asesinato de Calvo Sotelo o la persecución religiosa.

Por cierto el franquismo, ya se ha condenado en el parlamento español y en el parlamento europeo, en la legislatura pasada, no?

Afortunadamente lo del mes de noviembre, está completamente superado y olvidado. Que hacen una misa y una manifestación a la cual no van ni 1000 personas. La extrema derecha en España afortunadament, es residual y no tiene practicamente representación en ninguna institución.