Cal estar atents, de vegades els desitjos poden convertir-se en realitat “agua para todos”.
Al marge de fenòmens meteorològics que no van més enllà de la mera anècdota, ara que arribem al final de les festes volem preguntar-vos com vos l'heu passat. Com les heu viscut. I el més important; si vos heu sentit implicats i fraternalment units amb la resta de veïns, com any rere any se'ns repeteix en els diferents“saluda” del llibre de festes.
Ha arribat el moment que a Catarroja, al marge del color que tinga el govern local de torn, ens plantegem si realment fem unes festes participatives, atratives, on realment el poble es puga sentir realment unit i implicat, per uns dies, en passar-lo bé.
Ens fem aquesta reflexió perque, segur que vosaltres també conegueu més d'un cas, hi ha una gran quantitat d'amics, familiars… que vénen al nostre poble quan estem en festes i ens transmeten que perceben aquesta sensació. Aquella de no veure moviment, que sembla que tot queda per als mateixos grupets de sempre que són els únics en assabentar-se de la festa i que la immensa majoria de la població una vegada ha passat el mes es pregunta: que ha passat que en totes les festes només he vist un concert?
Algunes d'aquestes persones, ens parlen d'un model diferent de festa, més popular, més enrotllada, en definitiva més de tots.
En moltes altres localitats les festes del poble es viuen d'aquesta manera més intensa, més viva, amb més algaravia, amb “menys corralitos privats” i sobretot amb un cost econòmic per a les arques municipals molt inferior al del nostre poble, que es gasta una desproporcionada quantitat dels pressupostos municipals. Un desmesurat malbaratament que, per altra banda, no es traduïx en un disfrute major.
Així doncs, penseu que hem d'anar canviant el model de festes que fins a ara vénen programant els diferents governs de Catarroja?
Per això et preguntem: Estàs satisfet amb les festes majors que fem a Catarroja?
15 comentaris:
La verdad es que llevais razón. Yo no he visto ambiente de fiesta. En mi época hacian varietets y baile y ibamos todos porque lo hacian en el sitio del pueblo donde ya sabiamos que teniamos que acudir y venia el Titi, Rosita Amores y cantaba dame menta. Y toros embolaos y vaquillas. La fiesta se esta perdiendo. Bueno disculpar que no escriba en valenciano se leerlo y me gusta leerlo pero tendría muchas faltas en castellano escribo mejor. Felicidades por contarnos lo que pasa en catarroja. Un cordial saludo. Vicente
¿Estem en festes?!! Ara m'entere. Sols dir-vos que l'ùnica festa que es viu de veres a catarroja, ara al Setembre, es la dels clavaris del crist. I aixó q s'ho paguen ells, l'ajuntament paga festes per a ells mateixa i els seus amics i prou. De segur que fan una bona misa i monten un gran cadafal per a tots els "quicos". (pagant-ho tots)
Recorde encara com ja el 1º any de govern del PP a Catarroja va fer unes festes tan vergonyoses (amb lo q pagàvem d'impostos, doncs començà pujant-los), tan tan vergonyoses que en acavar la cavalcada varem esperar a l'alcalde un bon grapat de joves del poble i li varem fer una bona caramelada mentres entrava amb el seu cabriolet a la plaça del mercat. No erem uns monos q es conformen amb caramels. Eren altres temps, juventut mes reaccionària, ara sembla quela juventut es un poc mes meninfot i d'això s'aprofita l'alacalde de CAtarroja.
Jo estic amb Vicente, estic d'acord en que les festes s'estan perden. Discrepe prou amb les opinions de Catarroja Descoberta, en que hi ha poca participació. Jo he estat en actes on la participació ha segut impressionant, l'esmorzar popular al Port i el Concurs d'All i Pebre han segut multitudinaris. L'entrada mora el mateix, a la Plaça del Mercat i voltants no cavia una agulla el dia de la desfilada, per no parlar dels dinars dels jubilats, que toca fer-los en dos dies perquè no caben en el saló.
Per a mi el problema de la poca participació, en la majoria dels actes, és l'època del any en que es fan, a finals del setembre, les vacances de l'estiu ja queden lluny, els xiquets ja van a l'escola i els jovens ja han començat els instituts i la Universitat. Cal alçar-se matí per anar a trevallar o a estudiar, el que implica gitar-se prompte. Eixa es per a mi, una de les raons principals, abans s'entrava més tard a trevallar (no a les 7 o 8 del matí com ara) i les escoles, instituts i universitats començament en octubre, el que propiciava la participació dels més jovens.
Segur que si foren en ple estiu la participació seria molt mes gran, pel clima i per les vacances. Silla, Albal i Beniparrell poden ser un exemple, les festes son en juliol i agost i la gent està de vacances i pot sopar tranquilament al carrer i després viure la festa.
Altre defecte que jo veig en les festes es la dispersió d'actes, massa actes en un dia, per això alguns s'haurien de suprimir o buscar altres dates en l'any. Fer un estudi seriós de que es pot fer. Passar les festes del Crist a Juny per exemple seria una bona idea, o fer el concurs de play back faller en juliol, suprimir l'ambaixada mora que té poca participació, o fer els festivals de bandes i els encontres corals, per Santa Cecilia per exemple. Deixar les festes per als caps de setmana, el penúltim de setembre per a l'entrada mora i el concurs d'all i pebre i les actuacions musicals divendres i dissabte i a l'ultim cap de setmana variatets, concert de bandes de música (la Unió i l'Artesana, conjuntment com fan a Bunyol per exemple) i un concert d'algun artista famós. La vespra de Sant Miquel la cabalgata i el dia del Patró la festa tradicional "lo de tota la vida" passacarrer, missa, mascletà, processó i castell de focs d'artifi i retornar als dinars en familia.
I perquè no retrobar els bous al carrer, que són unes de les festes més participatives que hi han.
I tot sempre mirant al cel, esperent que no ploga i que es tinguen que suspendre actes, com lamentablement l'esperat concert d'ahir.
És soles la meua opinió, un ciutadà de Catarroja.
SALUTACIONS , Adéu.
Si llueve no pude haber fiesta, y a finales de septiembre SIEMPRE llueve. Lástima la suspensión del concierto de ayer de ARREBATO, y anteayer impresionante Alfonso Orozco, veremos hoy el de Chenoa, parece ser que no va a llover.
Lo mejor seria que se tuviera un lugar alternativo para los conciertos si hay previsión de lluvia. Por ejemplo el pabellón ese que esta al lado de la florida y que veremos cuando lo inaguran.
¿Podrias poner algun ejemplo de alguno de esos que llamas "corralitos privados"? Vamos con nombre y apellidos, SIN MIEDO.
Estic d'acord amb la reflexió que fa Catarroja Descoberta. L'estil de les nostres festes és prou carca i damunt és veritat lo dels "corralitos privados" que es fan la festa per a ells i no per al poble. Per a exemple un botó, la presentació del llibre de festes. O la taulada separada (i precintada) de la resta de veins el dia de les paelles. No poden estar mesclats amb la plebe no? I clar que van tots els convidats als "saraos privaets", oposició inclosa. Tenen que complir amb les seues obligacions protocolaries, sols faltava que no aparegueren, no vull ni pensar-ho... Tot açó tan elitista i carca, es va intentar canviar en l'epoca del cuatripartit. Recorde que començaren a donar-se pasos, quan la aleshores regidora de festes, Rosa Perez (Esquerra Unida) va programar "el pregó" per a tot el poble. Jo crec que si que podiem canviar un poquet algunes coses. Es la meua opinió.
I el pregó va ser un clamorós FRACÀS
Desde que entraren a manar els peperos la festa no val res. Te raó el comentari que diu que els actes estan dispersos pel poble i programats amb no masa trellat. Fan més bona festa pa tots els clavaris del Crist, els festers de Sant Pere, el Pilar... que l'Ajuntament que segons tin entés no sé quina burrada de diners es gasta! I moltes d'eixes coses que costen tant i paguem tots sols les gaudixen ells. Caterings, festetes per a ells i vetades per al resto del poble... Algú té els números? Estos peperos soles saben que malgastar i derrochar en coses que no repercuteixen en res pal be dels ciutadans. Aixó que ni ha crisis.
Tiene razón el que dice que las fechas son malas, yo por ejemplo mañana me tengo que levantar a las seis de la mañana, a las siete y media entro a trabajar, y trabajo todo el dia. Tu me dirás que ganas tengo de ir a ver el concierto de esta noche.
Los conciertos que hacen me parece lo mejor de las fiestas, en Catarroja siempre han venido cantantes y grupos de primera fila, mandara quien mandara. Los festeros del Cristo o San Pedro, nunca podran hacer estos conciertos porque economicamente para los festeros son totalmente inalcanzables, pensar las cosas antes de escribirlas por favor.
Ací l'unic q interesa es el dinar per als majors, hi hà que compar els vots dels welos, jo no sé quants diners serà peró si son dos díes, amb la animalada de gent q acudirá cada día.. jo no fà molt que m'he casat i vos puc asegurar que pagar un dinarot així costa un ull de la cara, i com son dos dinarots ... quina cabasà!!!!
Pues segurament estará por los 90.000 eur las dos comiditas. Creo que pronto nos enteraremos. Lo más lamentable es que hay dinero para eso y después esos mismos mayores llevan cuatro meses esperando que les digan algo sobre la teleasistencia o no hay dinero para atender todas las demandas de los programas de ayudas a mayores en casa. Pero hacen una gran comida y los llevan a pasear en autobús a cualquier sitio. Los tratan como si fueran niños. Este PP me da vergüenza. Y después se confiesan (como hace la Genoveva) y aqui no pasa nada, pelillos a la mar.
Paella para todos y anónimo, esos mismos argumentos, esas mismas palabras son las que decian los peperos y los unionistas, cuando eran oposición, en los ochenta y en los noventa, sobre dicha comida. Recordar que fue el anterior alcalde socialista Antonio Cubillos quien instauró la comida de los jubilados, luego ellos (peperos y unionistas) llegaron al poder e hicieron lo mismo. En todos los pueblos se hace, mande quien mande. Es una manera de tener contentas a las personas mayores, gente conservadora que generalmente vota "poder establecido" esté quien esté. Va a ser dificil que esa comida se quite, por lo que pueda costar electoralmente y lo por impopular que puede ser la medida.
Tienes razón a la gente se le contenta con estos caramelos y luego se les niegan lo principal: la dependencia, unas pensiones dignas o una buena sanidad.
Hoy el Levante dice que el Chardí no se enteró del accidente de la cabalgata porque está de viaje. ¿Qué viaje? ¿el de la luna de miel? JEJE
Quina novetat!
que Chardí "no se entera", jejeje, però si mai ho ha fet, mai s'ha enterat de res.
Segur que no s'ha enterat. Ni que el dimarts INAGUREN el PAVELLÓ. I això que és el Concejal d'Esports.
Publica un comentari a l'entrada